Формат сезону 2024/25: як гратимуть Перша та Друга ліги
14.06.2024

Серед інших питань на Конференції ПФЛ визначалися з форматом проведення турніру на новий сезон. Є нововведення.

Фото: ФК Епіцентр


Клуби-члени Професіональної футбольної ліги України ще до Конференції мали змогу ознайомитися з запропонованими варіантами проведення змагань та внести свої пропозиції. Приємно відзначити, що було багато пропозицій і доповнень, які послідовно розглянули всі учасники змагань і в підсумку прийняли формат проведення чемпіонату України з футболу серед команд Першої та Другої ліг сезону 2024/25.

Щодо Першої ліги, за основу взято успішно впроваджений в двох останніх сезонах варіант. Перша ліга на першому етапі розподілена на дві групи по 9 команд за географічним принципом, які грають у два кола кожен з кожним - загалом заплановано 18 турів, 72 матчі у кожній групі у першому етапі. По 16 матчів для кожної команди, а всього - 144 матчі.

На другому етапі Перша ліга гратиме за звичним розподілом на групу "Чемпіонська" та групу "Вибування", проте є важливий нюанс. За результатами першого етапу  1-4 місця груп (А і Б) формують групу за вихід до УПЛ з урахуванням усіх показників (очок, голів, в т.ч. Дисциплінарних санкцій, тощо) першого етапу. Тобто, в групі "Чемпіонська" зіграє 8 найкращих учасників - по 8 матчів для кожної команди. За результатами другого етапу перші дві команди отримують право на прямий вихід до УПЛ, а третя та четверта зіграють матчі плей-офф за підвищення в класі.

За результатами першого етапу 5-9 місця груп А і Б сформують групу за право грати в Першій лізі з урахуванням усіх показників (очок, голів, в т.ч. дисциплінарних санкцій, тощо) першого етапу. Загалом це буде 10 команд і по 10 матчів для кожної з них. Команди групи "Вибування", які посядуть 6-7 місця, зіграють стикові матчі
з 2 та 3 місцями Другої ліги. Команди ж, які фінішують на 8-10 місцях, переходять до Другої ліги напряму.

Суттєве уточнення: на другому етапі команди групи А проводять матчі тільки з командами групи Б у два кола, загалом заплановано 32 матчі у Чемпіонській групі та 50 матчів у групі Вибування. Всього в чемпіонаті Першої ліги 2024/25 буде проведено 226 матчів.

Друга ліга вперше з часу повномасштабного вторгнення буде розділеною на дві групи за географічним принципом. Дві групи по 12 команд зіграють у 2 кола - 22 тури+2 матчі плей-офф (1-і та 2-і місця груп), таким чином відбудеться 132 матчі у кожній групі. Нововведенням також стануть матчі плей-оф безпосередньо в Другій лізі. Відбудуться додаткові фінальні матчі плей-оф за 1-е та 3-є місця. Переможець Другої ліги, який виграє фінальний матч між найкращими командами груп А та Б, переходить до Першої ліги напряму. Команда, що програла фінал, грає стиковий матч з 15 місцем Першої ліги. Переможець плей-оф за 3-є місце грає стиковий матч з 14 місцем Першої ліги. Команди, що посіли 1-і та 2-і місця у групах, грають два матчі - вдома і на виїзді (черговість визначається жеребкуванням). Додаткові матчі проводять команди, що гратимуть стикові матчі з командами Першої ліги ПФЛ.

Прийнятий учасниками ПФЛ формат після плідного обговорення враховує побажання клубів та сприяє економії на виїздах завдяки географічному поділу та гарному наповненню календаря, враховуючи плей-оф і другий етап. Підкреслимо, що, звичайно, пріоритетом залишається класичний формат 16 команд у два кола, проте в наші непрості часи в інтересах клубів досягається оптимальний варіант, який сприятиме економії та кращій логістиці змагань.

Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Опанасенко: за підбором виконавців Полтава може розраховувати на трійку найкращих

Досвідчений захисник СК Полтава Євген Опанасенко про перспективи команди в наступному сезоні

Новини Першої Ліги

Жабченко та Безсмертний піднялися в рейтингу тренерів-гвардійців

У нинішній статистичній добірці присвяченій Першій лізі мова піде про головних тренерів

Новини Першої Ліги

Рекордсмени: арбітри та асистенти арбітра у Першій лізі

Заур Курбанов увійшов в історичну трійку асистентів арбітрів Першої ліги

Новини Першої Ліги

Чижевський: переможемо у війні – будуть серйозніші завдання

Головний тренер Агробізнеса про минулий сезон, зміни у команді та перспективи клубу