«Для нас Друга ліга - трамплін». Лазоренко про підготовку Локомотива
25.07.2024

Вадим Лазоренко розповів про клубну стратегію та очікування від чемпіонату 2024/25

Фото: ФК Локомотив


Торік столичний Локомотив провів дебютний сезон у професіоналах. Команда важко входила у сезон і після восьми турів мала лише одне очко. Здавалось, що «залізничники» посядуть останнє місце. Однак, у вересні «до руля» першої команди прийшов Вадим Лазоренко. З новим тренером клуб посів десяту сходинку. Футболісти впорались і з браком досвіду, і з тим, що на початку 2024-го російська ракета зруйнувала будівлю клубної бази.

Під час підготовки до нового чемпіонату Вадим Лазоренко дав ексклюзивне інтерв’ю сайту «Український футбол», у якому розповів про:

  • проблеми клубу на старті минулої кампанії;
  • особливості керування молодими футболістами;
  • плани Локомотива на розвиток своєї школи; 
  • відновлення будівлі бази, яку знищила російська ракета;
  • приїзд Зінченка та інших іменитих гостей; 
  • підготовку до нового сезону.

«Найважливішим було змотивувати футболістів та підтягнути їх фізично»

– Вадиме Миколайовичу, як ви оцінюєте сезон 2023/24 для своєї команди?

– Я б розділив його на два етапи. Я прийшов на тренерський місток «залізничників» після дев’ятого туру, коли Локомотив вже досить невдало розпочав сезон. Перший відтинок був саме на старті чемпіонату.

Другий – уже тоді, коли почав працювати у ролі головного тренера. Загальний підсумок – непоганий, адже команда знаходились на досить хиткій позиції турнірної таблиці. Але з часом вдалось вирівняти ситуацію і фінішувати на десятому місці. Так, могли і трохи вище підійнятись, але, як для першого сезону у професіоналах, – оцінюю цей виступ позитивно. 

– Ви очолили Локомотив вкінці вересня. Наскільки важко було входити в сезон з урахуванням того, що ви не займались літньою підготовкою гравців?

– Ну, звичайно, в розпалі сезону заходити у команду завжди непросто. Але, як на мене, надважливо було зібрати гравців у команду, змотивувати футболістів та працювати над їх фізичною формою, оскільки із цим були проблеми.

Вважаю, що найважливішим завданням було створення такої атмосфери в якій футболісти могли б прогресувати, зміцнити команду духовно і об’єднати навколо єдиної мети. Потихеньку почали працювати, давати шанс кожному й у підсумку – домоглись свого. Потім було багато ігор, де ми здобували результат саме за рахунок своїх бійцівських якостей.

– У яких матчах команда здивувала саме наявністю характеру?

– Окремо від інших стоїть поєдинок з ФК ЮКСА (1:1), яка була серед лідерів як по грі, так і за підбором футболістів. Ми з ними двічі зіграли у нічию. Особливим був матч другого кола (відбувся 3 листопада минулого року). Ми поступались 0:1 та грали у меншості, але під час останнього штурму воріт змогли показати залізний характер і довести, що гра рівна . Цей момент став особливим для команди. 

– Чи могли підійнятись вище?

– Так, звичайно. Власне, на це ми і націлювали хлопців. Могли ще поборотись за сьому або восьму позиції. Але у другому колі чемпіонату ми чотири рази зіграли внічию там, де мусили перемагати. Вважаю, що ті нічийні результати і завадили підійнятись трохи вище. Якби всюди вигравали, то, напевно, могли б фінішувати, навіть і на п’ятому місці:)

«Мої підопічні «заряджені». В клубі не приховують того, що ми потребуємо талановитих, молодих футболістів»

 – За даними Transfermarkt, середній вік гравців Локомотива менше 22 років. Чи важко керувати настільки молодою командою?

– З однієї сторони, добре мати молодість та енергію. Але, безумовно, молодому поколінню треба зростати під опікою досвідчених гравців, щоб був певний обмін.

Можливо, що у деяких матчах нам в команді і не вистачало «холодної голови», здатної трохи заспокоїти партнерів. Але мої підопічні «заряджені», мають мотивацію. 

На сьогодні Друга ліга є трампліном і в клубі й не приховують того, що ми потребуємо талановитих, молодих футболістів.

Так, можливо вони – наші нинішні гравці – десь не були поміченими іншими клубами, але ми дамо їм той тренувальний процес, той досвід та атмосферу, в яких вони зможуть прогресувати. Наразі в українському футболі є багато молодих талантів, які себе ще не проявили. Наше завдання – знайти їх, розкрити і дати шанс.

– А чи планує клуб запрошувати вікових гравців?

– Можливо, одного-двох вікових гравців, які будуть лідерами та допомагатимуть тренерам. Але, знову ж таки, вони повинні бути вмотивованими. 

– Якщо повертатись до молоді. У клубі є ті, хто невдовзі зможе виступати в Першій лізі чи навіть в УПЛ?

– Звісно. Це одна з провідних цілей клубу – підготовка молодих гравців для клубів УПЛ. 

У нас досвідчені і кваліфіковані тренери, які допомагають гравцям розвиватись в усіх напрямках підготовки – тактичній, технічній, фізичній і головне психологічній підготовці. Ми маємо надію і віру, що в недалекому майбутньому наші футболісти потраплять у топові клуби УПЛ.

– Де Локомотив шукає гравців?

– Перш за все, посилаючись на філософію клубу, дивимось на власних вихованців. Один з головних пріоритетів – саме розвиток своєї школи. Також ми зважаємо на потенціал, на дані, а звідки футболіст прийде – не має різниці. Кожен, хто потрапляє на перегляд та демонструє потенціал – отримує контракт.

«Думаю, невдовзі ми прийдемо до того, щоб у Локомотива була команда U19»

– У січні поточного року стався жахливий теракт, коли російський ракетний удар знищив клубну базу Локомотива. Який там зараз стан справ? 

– Тренування дитячої академії були відновлені одразу, діти тренуються на базі, проте ситуація з відновленням невтішна. Звичайно, для команди – це місце сили, історичне місце точки відліку історії Локо. 

Академія продовжила працювати: спочатку на інших локаціях, де нас прийняли колеги та друзі, допоки на Локо займалися розчищенням території та відновленням наслідків. Але за декілька днів діти повернулися на рідний стадіон. 

– Наскільки великою є клубна академія?

– Локомотив має понад 600 вихованців. Звичайно, кількість дітей зросла після повномасштабного вторгнення, коли маленькі футболісти вимушено покинули свої домівки, але не покинули мету і мрію. Тепер вони- частина великої залізничної родини.

– Як зараз життя клубу пов’язано із залізницею? 

– Невід’ємно тісно. Повернувшись до історії, першочергово, ми клуб залізничників. Серед вихованців академії – діти працівників залізниці, наші найвідданіші вболівальники – працівники залізниці. Залізничники проводять турніри з міні-футболу, щовихідних. Ми з гордістю несемо пам’ять про історію і надалі популяризуємо її. 

– Нещодавно вихованці Локомотива зустрічались з Олександром Зінченком. Як і хто організовував цей захід?

– В Олександра була надзвичайна місія, адже він приїхав на зустріч не тільки до вихованців, але й до родини Петрових. Сашко і Артур – вихованці академії, переселенці з Бахмуту, де було розбито їх будинок. Керівництво клубу розповіло про історію цієї незламної родини партнерам з United24, а їхня команда вже вийшла на Олександра. Історія здається казкою, але і диву є місце.

– Чи заплановано подібні події у недалекому майбутньому?

– Життя клубу вирує, ми регулярно зустрічаємо делегації і дружні візити. Нещодавно на Локо завітали і колишня президентка Хорватії, і мер Парижу, і футболісти Шахтаря. Звичайно, наша команда постійно працює над побудовою дружніх, теплих стосунків з командами Премʼєр-ліги та міжнародних чемпіонатів. 

Ми хочемо, щоб вихованці академії бачили щонайбільше історій українських футболістів, які досягли успіхів і висоти власною наполегливою працею. Бачили і прагнули досягти таких самих і вищих досягнень.

 «Плануємо будувати команду, яка показуватиме яскравий і швидкісний футбол. Завдання будуть амбіційнішими»

– З якими амбіціями клуб підходить до сезону 2024/25?

– Декого ми уже підписали, ще будуть нові виконавці. З ними ми ставитимемо більш амбіційні завдання, ніж були у попередньому чемпіонаті. У прийдешньому сезоні хочемо фінішувати у вищому щаблі турнірної таблиці. Стратегічно плануємо будувати команду, яка показуватиме яскравий і швидкісний футбол. І якраз там, молодь прогресуватиме і підійматиметься на новий рівень. 

Конкретне завдання президент поставить ближче до сезону, коли завершимо комплектацію та зіграємо усі контрольні ігри. Саме в той момент будемо розуміти свою силу. 

– На які позиції Локомотив зараз шукає гравців?

– Ми вже завершуємо селекцію. Шукали лівого захисника. Зараз на перегляді знаходиться лівий центральний захисник. Уже знайшли виконавця у опорну зону та перебуваємо у пошуку вінгерів та нападників. Загалом, нам потрібно ще 4-5 футболістів. 

– Як виглядає передсезонна підготовка?

– Вона ділиться на кілька етапів. Перший провели у Києві. Другий – у Німеччині, де відіграли благодійний турнір в межах акції підтримки України. Там мали поєдинки з Маккабі, Лейпцигом та Араратом. Не дивлячись на дострокове чемпіонство, для хлопців це стало неоціненим досвідом.

Наразі вдома, в інтенсивному темпі продовжуємо підготовку. У понеділок, 15 липня, здолали Оболонь U19 (3:0). 19-го грали проти Лівого берега (представник Першої ліги виграв 1:0). Тепер нас очікує матч проти та рівненського Вереса (сьогодні, 23 липня). Можемо зіграти з основою рівнян і з радістю скористаємось такою можливістю. Вже після цього стартуватимемо в розіграші Кубка України. 

 

Пресслужба ПФЛ

Актуальні новини

Новини ПФЛ

КУ-2024/25. Жеребкування першого попереднього етапу наживо

Із 12:45 на YouTube-каналі УАФ почнеться жеребкування Кубка України

Новини ПФЛ

Перехідний турнір до УПЛ: анонс матчів ½ фіналу

Сьогодні пройде два півфіналу Турніру чотирьох

Новини Другої Ліги

Друга ліга 2023/2024: всі найкращі в усіх командах. Друга сімка

Аналізуємо найкращих у другому футбольному дивізіоні

Новини Другої Ліги

Друга ліга 2023/2024: всі найкращі в усіх командах. Перша сімка

Аналізуємо найкращих у другому футбольному дивізіоні