Перехідний турнір до УПЛ: анонс матчів ½ фіналу
26.07.2024

Сьогодні пройде два півфіналу Турніру чотирьох

Фото: ФК Лівий Берег


Сьогодні в Київській і Рівненській областях пройдуть перші матчі «турніру чотирьох» за вакантне місце в Прем’єр-Лізі України сезону 2024/25. Ось їх анонс.

Лівий Берег (Київ) – Металіст 1925 (Харків)

26.07.2024. П`ятниця, 15:30. "Арена Лівий берег", Київська обл.

Арбітр: Омельченко Олександр. Асистенти: Запороженко Дмитро, Миронов Олексій. 4-й арбітр: Новохатній Володимир. Делегат: Радушинський Віктор. Спостерігач арбітражу: Арановський Євген. Арбітр VAR: Козиряцький Максим. Асистент арбітра VAR: Скобля Віталій. Спостерігач арбітражу VAR: Абдула Анатолій.

Бронзовий призер Першої ліги 2023/24 зіграє проти команди, яка в минулому сезоні фінішувала 16-ю в УПЛ. Лівий Берег, нагадаємо, в минулому сезоні дебютував у Першій лізі, відновивши виступи в ПФЛ після 1,5-річної паузи після повномасштабного вторгнення. Зразкова інфраструктура, підготована в наші непрості часи ФК Лівий Берег, робить свій внесок у підтримку футболу в Україні, а серед команд, які проводять свої домашні матчі на цих стадіонах, – і Металіст 1925.

Лівий Берег у минулому сезоні в чемпіонаті проявив багато хороших якостей: став другим після чемпіона Інгульця за результативністю (59 голів у 28 матчах), третім після петрівців і львів’ян за надійністю захисту (21 пропущений м’яч у 28 матчах) – і ці цифри підкріплюються глибинною статистикою. За підрахунками Wyscout, підопічні Первака були в трійці найкращих за середньою кількістю ударів по чужих воротах за матч і найкращими – за пересічною кількістю допущених ударів по своїх воротах.

Маючи в групі «Чемпіонська» менший за інших відсоток володіння м’ячем, при цьому Лівий Берег потужно атакував, вміло створював загрозу, а відразу 14 гравців команди забивали в минулому чемпіонаті.

Стосовно харків’ян, вони в минулому сезоні змінили тренерський штаб. Віктор Скрипник, відомий роботою в Вердері, ФК Рига та Зорі, з Ворскли перейшов у Металіст 1925 зі своїми найближчими асистентами. Робота над складом продовжується, влітку клуб підписав низку новачків.

В УПЛ минулого сезону Металіст 1925 посів останнє місце, пропустив найбільше м’ячів (57 у 30 матчах), хоча за забитими показав результат, ближчий до учасників єврокубків і середняків. Серед новачків харків’ян – захисник Кравець (Полісся), півзахисник Є.Пасич і Когут (обидва – СК Дніпро-1), Нагнойний і Чурко (обидва – Зоря), Стень (Епіцентр). Ми не можемо стверджувати, що селекційна робота команди на цьому завершена.

В свою чергу, Лівий Берег доукомплектувався такими гравцями, як півзахисники Банада (Верес) і Галас (Ворскла), Фесенко (Звягель), нападник Колесник (Дружба). Повернувся із оренди в Поділлі вінгер Куліш.

Історичні взаємини: між собою в офіційних матчах серед професіоналів не грали


Епіцентр (Кам’янець-Подільський) – ФК Минай

26.07.2024. П`ятниця, 18:00. "Авангард", Рівне

Арбітр: Коваленко Андрій. Асистент 1: Корнійко Олександр. Асистенти: Стрілецька Марина, Романюк Анастасія. Делегат: Кучер Олег. Спостерігач арбітражу: Мосейчук Юрій. Арбітр VAR: Пасхал Ігор. Асистент арбітра VAR: Єрмоленко Руслан. Спостерігач арбітражу VAR: Овчар Михайло.

Інша зустріч – між четвертою командою Першої ліги минулого сезону та передостанньою з УПЛ. Епіцентр, нагадаємо, фінішував прямо під медалістами. Загалом він провів два сезони на цьому рівні та три загалом у змаганнях під егідою ПФЛ. Команда під керівництвом екс-півзахисника Дніпра, Шахтаря та збірної України Нагорняка досягнула гарних показників у багатьох номінаціях, наприклад, будучи серед лідерів як за кількістю завданих ударів, так і за мінімальним числом допущених по своїх воротах.

За підрахунками Wyscout, Епіцентр – другий у групі «Чемпіонська» за кількістю обіграшів відразу після переможця турніру Інгульця. За всіма іншими показниками також в елітному раунді виявилася гідною загального рівня, не просідала й досягнула в сезоні 2023/24 найкращого показника в історії.

Стосовно ж Минаю, за забитими він третій знизу в УПЛ (27 м’ячів – менше в доробку Колосу та Оболоні), за пропущеними – другий після Металіста 1925 (50 м’ячів у своїй сітці проти 57 у харків’ян). Загалом, пересічно, по воротах минайців пробивали найчастіше, в них менше за інших передач, відбирань і одна з гірших статистик за програними єдиноборствами. Зате, наприклад, за верховими дуелями ця команда в трійці найкращих.

Желько Любенович, сербський фахівець, за 16 турів на чолі команди набрав 40% очок від загальної кількості можливих і покращив ситуацію – до нього ФК Минай здобував біля 16%. Ще більш вражаючий показник – якщо брати суто матчі 2024 року, то ФК Минай посідає престижне сьоме місце.

Мінус команди полягає в тому, що Минай влітку встиг втратити низку гравців (воротар Кемкін у Карпатах, захисник Корнійчук – у Поліссі, Нємчанінов – у СК Вільхівці, півзахисник Петько – в Інгульці, Вітенчук – в Оболоні, Семотюк – у Русі, нападник Устименко – в Кривбасі). Проте Епіцентр також має свої втрати: лідери пішли в інші клуби (вінгер Стень – у Металіст 1925, півзахисник Глущук і нападник Гірний – у Буковину). Також пішли Козловський, Алібеков, Гринь.

Натомість Епіцентр підписав трьох гравців:це півзахисник Запорожець (Оболонь), Проців (ФАТ Подоляни Тернопіль), Равлик (Карпати). Минай посилили захисник Дворовенко, півзахисник Шалфєєв (обидва – Буковина), універсал Пріхна (Поділля).

Історичні взаємини: між собою в офіційних матчах серед професіоналів не грали.

Пресслужба ПФЛ

Актуальні новини

Новини ПФЛ

КУ-2024/25. Жеребкування першого попереднього етапу наживо

Із 12:45 на YouTube-каналі УАФ почнеться жеребкування Кубка України

Новини Другої Ліги

«Для нас Друга ліга - трамплін». Лазоренко про підготовку Локомотива

Вадим Лазоренко розповів про клубну стратегію та очікування від чемпіонату 2024/25

Новини Другої Ліги

Друга ліга 2023/2024: всі найкращі в усіх командах. Друга сімка

Аналізуємо найкращих у другому футбольному дивізіоні

Новини Другої Ліги

Друга ліга 2023/2024: всі найкращі в усіх командах. Перша сімка

Аналізуємо найкращих у другому футбольному дивізіоні