Тренерський ракурс. Сисенко – найкращий тренер 2-го туру першого етапу Першої ліги ПФЛ
09.08.2023

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового вікенду змагань ПФЛ сезону 2023/24

Фото: ФК Лівий Берег

Полтавська команда влітку суттєво оновила склад, прийшли гравці, які були лідерами своїх попередніх клубів, а дехто навіть з неабияким досвідом на вищому рівні. Проте старт містянам не вдався: 0:5 від «Інгульця» в чемпіонаті, мінімальна поразка від «Гірника-Спорт» у кубку. Тим більший контраст із головною сенсацією другого туру.  

Тож сьогоднішній лауреат Об`єднання у Першій лізі – головний тренер СК «Полтава» Володимир Сисенко. Його підопічні обіграли столичний «Лівий берег» (3:1 у виїзному матчі), здобувши першу перемогу в новому сезоні.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Хоча «Лівий берег» ‒ дебютант Першої ліги, за підбором виконавців і після здобуття Зимового Кубка ПФЛ цей клуб називали в числі фаворитів сезону. Дві перемоги в чемпіонаті та кубку із загальним рахунком 7:1 підтверджували цю думку. Натомість, СК «Полтава» ‒ команда, яка до виїзду в столиці не мала ні очок, ні забитих м’ячів. Але згадка про кубковий матч сезону 2021/22, коли обидві команди були ще друголіговими, натякала на складність протистояння – «Лівий берег» тоді вдома виграв з мінімальним рахунком і тільки в екстра-таймі.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У господарів травмований нападник Петренко, в гостей зміни, більшою мірою, пов’язані з бажанням збалансувати захисну ланку (на старті сезону вона стала «Ахіллесовою п’ятою» полтавців) і дати відпочити гравцям. Річ у тім, що всі три свої матчі в новому сезоні СК «Полтава» проводила на виїзді, після екстра-таймів на кубок у Горішніх Плавнях, та ще й із складною логістикою Полтава-Петрове-Горішні Плавні-Київ, що потребувало додаткової ротації та відновлення. 
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Відчувалося, що тренерський штаб СК «Полтава» ретельно проаналізував як власний склад, так і суперника. Так, у Києві вийшло з перших хвилин шість нових гравців порівняно зі стартовим туром у Петровому та четверо – порівняно з кубковим вильотом. Відзначимо вихід правого фулбека Опанасенка в центрі захисту та перший одночасний вихід у стартовому складі колишніх лідерів «Скорука» ‒ вінгерів Шмигельського та Перебори, які зробили великий внесок у перемогу над «Лівим берегом». 
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
СК «Полтава» використовує формацію 4-5-1, яка завдяки особливій ролі атакувального півзахисника Щербака в фазі атаки часто переходить у 4-4-1-1. Всупереч стереотипу, команда гостей не поступилася господарям у володінні м’ячем, а навіть де в чому перевершила (48,6% - 51,4%). Хоча «Лівий берег» частіше били по воротах і мали більше стандартів, полтавці свої нагоди використовували якісніше. Можна закинути пізні заміни, проте хто звинуватить тренерів, якщо гра проходить за їхнім сценарієм, а гравці втримують свіжість до ендшпіля? 
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
До справжніх показників стабільності «Полтаві» ще дуже далеко – це перша перемога після двох поспіль поразок, але є про що говорити як про тенденцію. По-перше, «Лівий берег» ніколи раніше не те що не програвав, навіть не втрачав очок на своєму полі в чемпіонаті (у Другій лізі підопічні тоді ще Бузника виграли всі 10 зустрічей). По-друге, СК «Полтава» забиває на виїзді більше двох м’ячів вперше з квітня (що цікаво, це мало місце теж на стадіоні «Лівий берег» ‒ у матчі з ФСК «Маріуполь», 4:2). Найголовніше – поступово входять у гру численні новачки. Коли всі вони вийдуть на один рівень готовності та розуміння футболу, полтавці можуть зробити ривок у турнірної таблиці.   
Лауреат 2-го туру першого етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Володимир Сисенко (СК «Полтава»)
Середній бал – 4,6


Стартовий тур мав кілька лобових зіткнень потенційних конкурентів у боротьбі за медалі, проте навіть поруч із ними вирізнялося принциповістю львівське юнацьке дербі. «Двієчки» Карпат і Руху, започаткувавши конкуренцію в обласних змаганнях, до друголігового дебюту підготували оновлені та посилені склади. Тож безапеляційна розгромна перемога однієї з команд привернула особливу увагу.  

Фото: ФК Карпати


Тож лауреат Об`єднання у Другій лізі – головний тренер «Карпат-2» Андрій Сапуга. Його підопічні обіграли «Рух-2» (5:0 у виїзному матчі), у дебюті на дорослому рівні вигравши з розгромом міське дербі.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Географічні сусіди та представники конкуруючих клубів, «Карпати-2» та «Рух-2» змагалися між собою ще на обласному рівні. У Прем’єр-лізі Львівщини карпатівці двічі виявилися сильнішими ‒ 3:2 та 3:1. Проте напередодні старту в Другій лізі «Рух-2» суттєво посилився: дозаявлено кілька гравців з інших клубів, а також вікових оборонців Білого та Дуця, що мало стати суттєвим козирем проти молодих, загалом, суперників.  
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Як ми вже згадали, «Рух-2» дозаявив відразу двох досвідчених оборонців, а також кількох новачків з інших клубів. Але «Карпати-2», діями яких керував член штабу Мирона Маркевича – Андрій Сапуга, також мали посилення гравців із першої команди рівня Ільющенкова чи Кожанова. Особлива обставина ‒ обидві команди змінили тренерів. Ще на обласному рівні ними керували Володимир Вільчинський і Михайло Дячук-Ставицький, тепер же «Карпати-2» виставив головний тренер клубу Мирон Маркевич, а керував діями гравців тренер Андрій Сапуга.  
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
«Рух-2» виставив пару центрбеків Білий-Дуць із опорником Довгим над ними – це гравці високого класу та великого досвіду. Ще кілька футболістів уже мали досвід виступів за першу команду. Це була проблема для суперників. Гості виставили одночасно Кожанова та Галенкова (вони дещо дублювали один одного на правому фланзі, але Денис піднявся на одну висоту до Сидуна, тож атака отримала додаткове насичення). 
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Львів’яни зіграли за тактичною схемою 4-4-2, ефективно атакуючи через фланги й суттєвій перевазі суперника в володінні (57,1% - 42,9%) вибудовуючи швидкі контратаки на просторі. При майже рівних показниках за стандартами та ударами «Карпати-2» значно якісніше відпрацювали в завершенні та відзначалися більшою агресивністю, додаючи в обертах у другому таймі.  
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Звісно, більш масштабні висновки ще попереду – за одним матчем, тим більше проти ровесників, про щось судити зарано. Проте якщо взяти взаємини суперників, «Карпати-2» виграють третє поспіль протистояння, до того ж, за умови, що суперник дещо старший за середнім віком задіяних гравців (21,4 роки – 20,6 років). Ще цікавий факт: і наймолодший гравець, і наймолодший голеадор, і наймолодший асистент у стартовому турі – це якраз гравці «Карпат-2» у віці 16-18 років. 
Лауреат 1-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Андрій Сапуга («Карпати-2» Львів)
Середній бал – 4,6
 
Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua
Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Мизюк: рівень Першої ліги минулого сезону був високим

Футболіст захисту львівських Карпат Олександр Мизюк поділився враженнями від минулого сезону

Новини Першої Ліги

Перша ліга. Сезон 2023/24. Успіхи бомбардирів

Батальський та Палагнюк змінили рейтинг найкращих бомбардирів в історії Першої ліги

Новини Першої Ліги

Найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24 (відео)

До вашої уваги найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24

Новини Першої Ліги

179 дебютантів: підсумки сезону 2023/24 у Першій лізі

У всіх матчах Першої ліги 2023/2024 зіграло 553 гравці