Тренерський ракурс. Аніщенко і Цимбал – найкращі тренери минулого вікенду змагань ПФЛ
21.08.2023

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру змагань ПФЛ

Фото: ФК Металіст

«Металіст» після вильоту з УПЛ втратив більшість досвідчених гравців, на старті взагалі грав командою з середнім віком 20 років, та й зараз суттєво поступається за цим показником усім іншим учасникам Групи «А». Тим не менш, у Тернополі харків’яни сенсаційно виграли в зіграної «Ниви», яка вже кілька років грає на цьому рівні.
Тож сьогоднішній лауреат Об`єднання у Першій лізі – головний тренер харківського «Металіста» Андрій Аніщенко. Його підопічні обіграли тернопільську «Ниву» (1:0 у виїзному матчі), здобувши першу перемогу після вильоту з УПЛ.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Історія протистоянь у цих суперників складається на користь «Металіста» ‒ 23 роки тернополяни не перемагали харків’ян. Але й сучасність фаворитом протистояння визначала саме «Ниву» ‒ в неї більш зіграний склад, і хоча команда ця теж досить молода, бойова основа в неї адаптована до цього рівня. Тернопільський клуб четвертий сезон поспіль грає в Першій лізі. Для розуміння ситуації: шість очок було до цього в «Ниви», лише одне – в «Металіста».
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Обидві команди мали кадрові втрати. Щодо тернополян, це травмований центральний півзахисник Козак. Щодо харків’ян, дискваліфікований оборнонець Вернаттус. Також із різних причин не змогли зіграти півзахисники Чідомере та Підручний. Найголовніше ж – якщо «Металіст» раніше вилетів з кубка, то «Нива» посеред тижня відіграла виснажливий 120-хвилинний матч із друголіговою «Скалою 1911». Бажаної свіжості в господарів не було, що погіршувалося «короткою лавою запасних» ‒ малою глибиною складу та неможливістю великої ротації.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім туром (1:1 в умовно домашньому матчі в Ужгороді з «Поділлям») тренерський штаб харків’ян провів дві заміни в стартовому складі. Двоє найсвіжіших новачків – брати Луціви з ФК «Хуст» ‒ дебютували з перших хвилин. Василь замінив на вістрі атаки Теплякова, який закривав цю позицію вимушено, Петро вийшов замість Вернаттуса (зайняв місце лівого півзахисника, тоді як в захист опустився з цієї позиції Дігтяр – нижче за флангом).
и
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Металіст» використовує формацію 4-5-1 в різних варіантах – раніше 4-1-4-1, тепер (за рахунок одночасної появи Голубки та Багачанського) 4-2-3-1. Новачки харків’ян брати Луціви значно додали агресії попереду, хоча й раніше команда Аніщенка відзначалася доволі активною грою в нападі – навіть у більшості програних матчах вона на рівні, а інколи й переважає суперників за кількістю ударів. Ще одна обставина – це особливість комплектації. «Металіст» уже після початку сезону отримав ще кількох новачків. Тренерський штаб виконав швидку роботу, щоб якісно адаптувати їх у складі.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це перша перемога харків’ян у чемпіонаті після пониження в класі. Проте варто відзначити, що навіть у юнацькому складі «Металіст» Аніщенка не зазнавав катастрофічних, розгромних поразок. Навпаки, вже в минулому турі він мав перервати безвиграшну серію (9: +0=1‒8), якби не брак концентрації в кінцівці, що призвів до нічиєї з хмельничанами. Вперше від початку травня «Металіст» здобув перемогу (1:0 над ПФК «Львів» ще в УПЛ). Ця молода команда має спортивну перспективу.
Лауреат 4-го туру першого етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Андрій Аніщенко («Металіст» Харків)
Середній бал – 4,6


«Чайка» виграла обидва стартові матчі й була перед третім туром у трійці лідерів, які ще не втрачали очки в чемпіонаті.

Фото: ФК ЮКСА


ЮКСА ‒ це дебютант Другої ліги, для неї візит в гості для рейтингового лідера нового сезону був значним випробуванням. Тим не менш досвідчений ліговий клуб склав зброю перед значно посиленим суперником із статусом новачка турніру.

Тож сьогоднішній лауреат Об`єднання у Другій лізі – головний тренер тарасівської «ЮКСА» Микола Цимбал. Його підопічні обіграли борщагівську «Чайку» (3:1 у виїзному матчі), здобувши ситуативне лідерство та ввірвавшись у трійку найкращих за підсумками третього туру.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Повторимо ввідні дані: «Чайка» ‒ старожил турніру (шостий сезон поспіль у Другій лізі), «ЮКСА» ‒ дебютант змагань під егідою ПФЛ. До цього матчу «Чайка» прийшла без втрати очок і не програвала з квітня місяця (6 матчів: +5=1‒0). Додаткових труднощів штабу додавало те, що раніше з цим суперником «ЮКСА» не грала.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Обидві команди використали фактично все, що у них є на даний момент. У гостей не міг зіграти травмований півзахисник Ховайко, зате заявлені й змогли вийти на поле троє новачків-бразильців. У «Чайки» номінально не було втрат, проте на старті сезону ще відчувається, що команду залишила низка провідних гравців (найкращий бомбардир Литовченко, провідний фулбек Пуди, забивний вінгер Ндукве та багато інших).  
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
За вісім днів «ЮКСА» зіграла три матчі в чемпіонаті та кубку, при цьому не вдавалася до широкої ротації. Порівняно з матчами проти «Кременя-2» (8:1 в Другій лізі) та «Звягеля» (0:4 в Кубку України) тренерський штаб тарасівців провів три основні рокіровки: замість Коса в атаці вийшов Венді Вава, одного з вінгерів (Бейера) замінив Габріель Гулар, а замість Цуркана під нападником з’явився Матеус. Додамо, що на цій дистанції «ЮКСА» постаралася освіжити центр оборони – на кубок замість Махнєва виходив номінальний опорник Думанюк, тож ключовий захисник до «Чайки» підійшов з певним перепочинком і відновленням.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«ЮКСА» використовує тактичну схему 4-2-3-1, причому, підтримує та схвалює творчу ініціативу гравців групи атаки, які міняються зонами, розтягують захист суперників за рахунок переведення м’яча з флангу на фланг і різких сольних проходів. Відзначимо, що тренерський штаб не побоявся виставити відразу трьох легіонерів у дебютному для них матчі, і вони витримали запропонований темп, що свідчить – колектив постарався використати час до їх заявки для адаптації та виходу бразильців на загальнокомандну форму.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
У чемпіонаті «ЮКСА» йде без поразок – дві перемоги та одна нічия. В суботу, в очікуванні заключних недільних матчів туру, тарасівська команда навіть завоювала ситуативне лідерство, в підсумку завершивши тиждень на другому місці – вперше в трійці найкращих. Звичайно, тримаємо в пам’яті розгромну поразку в Звягелі (перший програш «ЮКСА» після здобуття професіонального статусу та підвищення в класі), проте зібрана під дебют в ПФЛ команда все ж мала не так багато часу на зігравання та повну комплектацію, щоб ставити до неї вимоги не програвати навіть фаворитам сезону зі значно більшим загальнокомандним досвідом.
Лауреат 3-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Микола Цимбал («ЮКСА» Тарасівка)
Середній бал – 4,6
 
Пресслужба ПФЛ
Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Мизюк: рівень Першої ліги минулого сезону був високим

Футболіст захисту львівських Карпат Олександр Мизюк поділився враженнями від минулого сезону

Новини Першої Ліги

Перша ліга. Сезон 2023/24. Успіхи бомбардирів

Батальський та Палагнюк змінили рейтинг найкращих бомбардирів в історії Першої ліги

Новини Першої Ліги

Найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24 (відео)

До вашої уваги найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24

Новини Першої Ліги

179 дебютантів: підсумки сезону 2023/24 у Першій лізі

У всіх матчах Першої ліги 2023/2024 зіграло 553 гравці