Тренерський ракурс. Даценко і Ярошенко - найкращі тренери попередніх турів у Другій лізі
28.10.2023

Юрій Ярошенко. Фото: Нива В

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергових турів Другої ліги сезону 2023/24. У об`єктиві 13 і 14 тури
 
У матчі двох дебютантів Другої ліги очевидним фаворитом була «Дружба» ‒ лідер, більш титулований на аматорському рівні та зібраний без простою в 1,5 роки. Проте несподівано для всіх гості із Чернігівщини вистояли в Кагарлику, перервавши переможну серію «Дружби» після п’яти виграних домашніх зустрічей.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер ФК «Кудрівка» Сергій Даценко. Його підопічні досягнули стратегічно важливої нічиєї з лідером – мирівською «Дружбою» (0:0 у виїзному матчі), максимально загостривши чемпіонську інтригу.
1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Суперники вперше зустрічалися в офіційних матчах, але при цьому знали один одного як по контрольних матчах і міжсезонних турнірах, так і за численними кадровими перетинами. «Дружба», маючи 4-5 очок переваги над переслідувачами, повинна була вигравати, щоб не похитнути, а то й закріпити, свою перевагу. Насправді ж ФК «Кудрівка» першою в Другій лізі зуміла не програти в Кагарлику. Зокрема, зупинивши свого колишнього лідера атак Грищенка.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Обидві команди втратили чимало гравців. «Дружба» ‒ воротаря Бабійчука, захисника Юречка, півзахисників Казакова та Недолю (давня травма). ФК «Кудрівка» ‒ захисників Лещенка та Щедракова, півзахисників Жикола та Зубашівського. Зважаючи на меншу «глибину складу», ці втрати для гостей були суттєвішими.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Кудрівчани творчо підійшли до переосмислення окремих позицій. Зважаючи на втрату кількох гравців у захисті, ліворуч на фланзі оборони довелося використати атакувального гравця Гармаша (причому він уже кілька турів виконує функції латераля). При цьому в центр переведені вимушено кілька флангових оборонців – і це без втрати якості захисних дій.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
ФК «Кудрівка» належить до керованих, тактично грамотних колективів. Під час сезону вона кілька разів змінювала свою тактику, після 4-1-4-1/4-3-3 перейшовши до формації 5-4-1/3-4-3. Дозволяє це робити наявність кількових ключових гравців у кожній лінії, а також якісна робота тренерського штабу, який постарався зробити максимально плавних вихід команди з 1,5-річної паузи за рахунок різноманітних виставкових турнірів і регіональних змагань.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Про стабільні результати поки не говоримо, проте відзначимо, що другий матч поспіль ФК «Кудрівка» не програє на виїзді та загалом досить розкуто грає на чужих полях (сім очок із 20-ти здобуто саме в гостях). Ну й окремим досягненням є гідна гра проти лідера на його полі, незважаючи на очевидні кадрові проблеми на ключових ігрових вузлах.
Лауреат 13-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Сергій Даценко (ПФК «Кудрівка»)
Середній бал – 4,6
Вінницька «Нива» ‒ один із рейтингових лідерів сезону та старожилів Другої ліги. Тим не менш, втративши влітку кількох важливих гравців, команда опинилася серед середняків і гостро потребувала очок у матчі з іншою командою, яка має значний друголіговий стаж.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер вінницької «Ниви» Юрій Ярошенко. Його підопічні обіграли одеську «Реал Фарму» (2:0 у домашньому матчі), здобувши першу перемогу після двох тижнів і двох поразок від лідерів.
1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Команди були в нижній половині таблиці – дев’яте та 12-те місця відповідно, чотири очка різниці. В випадку перемоги, зважаючи на календар конкурентів, обидві команди могли підійматися на кілька рядків таблиці вгору. При цьому одесити, незважаючи на також не найкращі результати, мають право називатися важкими суперниками для вінничан. У більшості – трьох із п’яти попередніх матчів ‒ «Нива» втрачала з «аптекарями» очки.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У вінничан поза грою присутні в заявці досвідчені гравці – воротар Попович і півзахисник Калітов, також уже після початку сезону покинув команду бразилець Гільєрме (він перейшов у першоліговий «Діназ»). Але втрати гостей вважаємо, як мінімум, не менш значними – це захисники Дмитрієв, Попов і Платунов, півзахисники Колесников, К.Пархоменко та Фабер. Додатково відзначимо, що гості зіграли 38 хвилин від початку з 57-річним граючим президентом М.Лиховидовим на місці атакувального півзахисника.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Вінницька «Нива» під час міжсезоння втратила кількох провідних гравців, включаючи опорника Кольцова, який зараз є основним гравцем лідера Першої ліги – «Інгульця». Тож найбільшим досягненням стало награвання оновленої середньої лінії та загалом стабілізація складу. Єдина заміна була вимушеною – травмованого Страшкевича замінив Петленко (він розмістився ліворуч у півзахисті, під нападником же розшташувалася трійка центрхавів).
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Нива» (Вінниця) використовує награну тактичну схему 4-5-1, а от її реалізація залежить від наявних кадрів. За відсутності атакувального півзахисника Страшкевича, над єдиним опорником Ничипоренком розмістився дует центральних півзахисників Євтіхов-Власенко. Це зіграло свою роль, зважаючи на проблеми з центральним плацдармом у гостей.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Ця перемога підняла вінничан із дев’ятого місця на сьоме при покращених шансах уже в наступних турах ще підтягнутися до п’ятірки лідерів. Тепер все в руках «Ниви», тому що із п’яти матчів до кінця 2023 року два – проти «двієчок», ще один – проти іншого середняка. Теоретично можна забезпечити собі хороший базис для подальшого підйому.
Лауреат 14-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Юрій Ярошенко («Нива» Вінниця)
Середній бал – 4,6
 
Пресслужба ПФЛ
Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Петро Луців: заслужено перемогли Минай

Герой восьмого туру у Першій лізі - півзахисник Металіста Петро Луців

Новини Другої Ліги

Друга ліга. Історична дуель батька і сина, переможна хода Руху-2 та Гірника-Спорт.

Найцікавіші події чергового туру Другої ліги

Новини Першої Ліги

Перша ліга. Восьмий тур. Найяскравіші голи (відео)

До вашої уваги ТОП-5 голів восьмого туру груп «А» та «Б» Першої ліги ПФЛ сезону 2024/25

Новини ПФЛ

"Україна футбольна" з Миколою Цимбалом (посилання на етер)

Розповідаємо про все найцікавіше у восьмому турі Першої ліги і сьомому - Другої