Тренерський ракурс. Краснопьоров і Басараб – найкращі тренери чергового туру змагань ПФЛ
31.10.2023

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру

Фото: ФСК Маріуполь


Напередодні «Інгулець» перервав свою 25-матчеву безпрограшну серію, зазнавши розгромної поразки від «Лівого берега». І хоча відрив у лідера Групи «Б» дуже суттєвий, не позаздриш тому супернику, хто в такий момент трапився йому на шляху. А от ФСК «Маріуполь» вкотре підніс гучну сенсацію, здобувши перемогу на полі недавнього учасника УПЛ.

Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер ФСК «Маріуполь» Олег Краснопьоров. Його підопічні обіграли петровський «Інгулець» (1:0 в виїзному матчі), завдавши лідеру Групи «Б» першої домашньої поразки в чемпіонаті.

  1. Номінальний результат команди – 5
    (важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Переграти лідера на його полі до цього нікому не вдавалося. До того ж, у «Інгульця» не було жодних підстав недооцінювати маріупольців – у першому колі в Борисполі підопічні Краснопьорова першими в чемпіонаті відібрали в петрівців очки (1:1 в більшості).

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
    (травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

«Інгулець» підійшов до матчу в робочому, оптимальному складі, тоді як у гостей були суттєві втрати. Говоримо про травмованих вінгера Биковського та нападника Зубкова, а також відсутність півзахисника Булгакова, спроможного також закрити місце флангового захисника. Ці втрати значні для ФСК «Маріуполь», у якого, до того ж, не було такої глибини складу, як у суперника.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5
    (гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з попереднім матчем (умовно-домашня перемога 3:1 над ФК «Чернігів») маріупольська команда провела всього одну зміну в стартовому складі – вимушену. Замість Булгакова в центрі півзахисту з’явився Мельниченко. В цілому ж, команда творчо підходить до вирішення складних кадрових завдань. Наприклад, лівого захисника в останніх матчах грає центрбек Мамросенко. Під час сезону неодноразово тренерський штаб використовував універсалізм своїх гравців і вимушено змінював тактичну схему.

  1. Тренерська майстерність – 5
    (різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

ФСК «Маріуполь» ‒ одна з найбільш тактично гнучких команд дивізіону. Вона освоїла, щонайменше, чотири тактичних схеми в рамках формацій з трьома та двома центрбеками. Цього разу Краснопьоров запропонував «Інгульцю» тактичну схему 4-2-3-1 в обороні/4-3-3, в атаці, покладаючись на просту й надійну гру в обороні та блискавичний перехід в контратаки. Це спрацювало – гості вдало діяли по рахунку, хоча утримувати його доводилося ще з дебютного відрізку.

  1. Накопичувальний критерій – 5
    (якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Це третя поспіль перемога маріупольців. ФСК «Маріуполь», зважаючи на складні матчі конкурентів та потенційні втрати очок, не лише утримує пікове для себе четверте місце, а й наздоганяє за очками «Лівий берег» (третє місце, по 24 очки). Цього сезону підопічні Краснопьорова, зберігши місце в Першій лізі лише через зняття з турніру деяких команд, послідовно відібрали очки в усіх фаворитів турніру (1:1 з «Лівим берегом», 0:0 з «Вікторією», 1:1 та 1:0 з «Інгульцем»).

Лауреат 14-го туру першого етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Олег Краснопьоров (ФСК «Маріуполь»)
Середній бал – 5,0



Було багато причин, чому «Скала 1911» мала остерігатися виїзду в Кагарлик. «Дружба» до цього не програвала в чемпіонаті на своєму полі, а напередодні, будучи лідером змагань, не змогла виграти в ФК «Кудрівка» (нічия 0:0), що слугувало додатковою мотивацією на матч одного із переслідувачів. До того ж, на аматорському рівні «Дружба» була значно успішнішою та обігрувала стриян в очному протистоянні. Тим не менш, цього разу «Скала 1911» взяла реванш.

Фото: ФК Скала 1911


Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – в.о. головного тренера стрийської «Скали 1911» Михайло Басараб. Його підопічні обіграли мирівську «Дружбу» (1:0 у виїзному матчі), завдавши першої домашньої поразки лідеру.

  1. Номінальний результат команди – 5
    (важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

У поточному чемпіонаті «Дружба» ще не програвала вдома. І хоча «Скалу 1911» вона відносно легко здолала на аматорському рівні, причин для недооцінки не було – стрияни добре зарекомендували себе в Другій лізі, а господарі в минулому домашньому матчі втратили очки з «Кудрівкою» (0:0), так що однозначно максимально налаштовувалися на цей матч.

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
    (травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У кожної з команд були втрати, проте, вважаємо, гості постраждали від кадрових проблем значно серйозніше. Якщо «Дружба» не могла розраховувати на захисника Юречка (вже кілька турів) та півзахисника Недолю (ще з минулого сезону), то «Скала 1911» недорахувалася з різних причин сімох футболістів, зокрема, таких важливих, як захисник Аксьонов, півзахисники Лебеденко та Іванченко, нападник Богомаз.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5
    (гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з матчем проти ПФК «Звягель» (1:3 на своєму полі), тренерський штаб «Скали 1911» провів три зміни в стартовому складі. Солобчук замінив Завгороднього (в воротах) а замість Лісовика та Лук’янченка в середній лінії з’явилися Чепелюк і Мазур (додаткове посилення опорної зони та свіжий вінгер). Зміни виявилися вдалими.

  1. Тренерська майстерність – 4
    (різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Скала 1911», більшою мірою, використовує тактичну схему 4-1-4-1. У замінах в Кагарлику команда звертала увагу на підтримання темпу гри, освіження центру поля та в цілому зміни по позиціях. При суттєво більшому володінні м’ячем «Дружби», при більшій кількості ударів по воротах гості старалися щільно закривати суперників і перекривати їм можливість пробивати без перешкод, через що атака господарів була незвично малоефективною (низький відсоток влучності ударів, менше, ніж зазвичай, влучань у площину воріт).

  1. Накопичувальний критерій – 4
    (якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Після зміни головного тренера «Скала 1911» набрала вже дев’ять очок і постійно барражує між 5-6 місцями. Втім, досягнення молодого в.о. головного тренера – домашня перемога над «Чайкою» (2:1) та виїзна над «Дружбою» з мінімальним рахунком. Поки що в стриян під керівництвом Басараба по три перемоги та поразки, проте є позитивна динаміка та сподівання на внутрішнє посилення через повернення декого з травмованих гравців.

Лауреат 15-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Михайло Басараб («Скала 1911» Стрий)
Середній бал – 4,6

 

Пресслужба ПФЛ

Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Мизюк: рівень Першої ліги минулого сезону був високим

Футболіст захисту львівських Карпат Олександр Мизюк поділився враженнями від минулого сезону

Новини Першої Ліги

Перша ліга. Сезон 2023/24. Успіхи бомбардирів

Батальський та Палагнюк змінили рейтинг найкращих бомбардирів в історії Першої ліги

Новини Першої Ліги

Найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24 (відео)

До вашої уваги найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24

Новини Першої Ліги

179 дебютантів: підсумки сезону 2023/24 у Першій лізі

У всіх матчах Першої ліги 2023/2024 зіграло 553 гравці