Тренерський ракурс. Нагорняк і Басараб – найкращі тренери минулого ігрового вікенду
09.11.2023

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру в обох лігах

Фото: ФК Епіцентр


До цих пір лише одна команда залишалася непереможною в усіх лігах чемпіонату України з футболу 2023/24 серед професіоналів. Це були «Карпати» Маркевича. Напередодні виїзду на Хмельниччину ‒ до суперника, який теж прагне потрапити в Чемпіонську групу, львів’яни також були фаворитами протистояння.

Тож сьогоднішній лауреат Об`єднання у Першій лізі – головний тренер ФК «Епіцентр (Кам'янець-Подільський) Сергій Нагорняк. Його підопічні обіграли львівські «Карпати» (3:2 в домашньому матчі), завдавши лідеру Групи «А» першої поразки в чемпіонаті.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
«Карпати» лідирують із двозначним відривом, «Епіцентр» напередодні звітного туру йшов четвертим із шансами на крок вгору в таблиці в випадку перемоги. Якщо в першому колі львів’яни під керівництвом Маркевича здолали цього суперника (2:0 вдома завдяки голам двох дебютантів), то в минулому чемпіонаті «Карпати» Тлумака двічі поступилися «Епіцентру» Нагорняка. До речі, колишнього помічника головного тренера Маркевича в «Дніпрі».
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
«Епіцентр» мав суттєві втрати – основний воротар Чернобай і найбільш статусний гравець атаки, півзахисник Гринь. Хоча у «Карпат» були свої втрати (наприклад, опорник Едуардо, переведений у резерв оборонець Порох або ж вінгер Підлепенець, який провів вимушено матч у запасі), але для більш обмеженого підбору гравців господарів їхні втрати були відчутнішими.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (перемога 2:1 в Тернополі) тренерський штаб не провів жодної зміни в стартовому складі «Епіцентру». Повторення переможної одиннадцятки було до певної міри вимушеним: травмований Гринь, не в найкращій формі Гірний (його почали замінювати на вістрі атаки пізнім новачком Кравчуком, який більше використовувався на флангах півзахисту).
4. Тренерська майстерність – 4
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Епіцентр» використав звичну для себе номінальну схему 4-2-3-1, але, зважаючи на сильні сторони суперника, вона була модифікованою – правий вінгер Ляшенко розташовувався спершу значно вище за лівого – Стеня, а пізніше Стень взагалі піднявся на ту ж висоту, що й нападник Кравчук. Поступившись суперникам у володінні м’ячем (40-60%), а також у кількості ударів (9-23), «Епіцентр» не здався, втративши свою ранню перевагу в рахунку, й здобув вольову перемогу 3:2.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це лише друга поспіль перемога «Епіцентру» після втрати очок у дербі з «Поділлям» (2:2), проте безпрограшна серія підопічних Нагорняка досягає вже шести турів – три перемоги та три нічиї починаючи з поразки від бузівської «Ниви» ще 23 вересня. Це суттєвий результат, який дозволяє команді повернутися на третє місце – найвище для себе в цьому сезоні.
Лауреат 15-го туру першого етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Сергій Нагорняк («Епіцентр» Кам'янець-Подільський)
Середній бал – 4,8


Після перемоги над лідером «Скала 1911» була в центрі уваги. Виїзд у Чернігівську область, до одного зі своїх головних конкурентів, був не менш визначальним для стриян, аніж епічний матч із «Дружбою».
Тож сьогоднішній лауреат Об`єднання у Другій лізі – в.о. головного тренера стрийської «Скали 1911» Михайло Басараб. Його підопічні обіграли ФК «Кудрівка» (2:1 у виїзному матчі), наростивши не мінімальний відрив над переслідувачами.

Фото: ФК Скала 1911


1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
У першому колі «Скала 1911» переграла кудрівчан – 4:3, проте зберегла враження про суперника як добре організованого, збалансованого колективу. Виїзд до нього вбачався важким, адже ФК «Кудрівка» була найближчим переслідувачем стриян і відставала лише на два очки. Перемога виводила підопічних Даценка на чисте п’яте місце.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Проблеми ФК «Кудрівка» можна вважати суттєвими – через перебір карток тур пропускав оборонець Руденко, через травми – захисники Лещенко та Щедраков, півзахисники Жикол, Гармаш і Зубашівський, нападники Кулик і Коваль. Були свої втрати і в стриян – захисник Аксьонов, півзахисники Іванченко, Лебеденко та Мазур, нападник Богомаз. Особлива обставина – ФК «Кудрівка» приймала стриян не в рідному селі на натуральному газоні, а в обласному центрі на штучному полі. До такого більшості західноукраїнських команд доводиться важко звикати через нестачу подібного покриття в регіоні.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (мінімальна перемога в гостях у лідера – «Дружби») тренерський штаб стриян провів лише одну зміну в стартовому складі. Мазура на місці правого півзахисника замінив Гуменяк. Інших змін «Скала 1911» не могла собі дозволити через недостатню глибину складу та суттєві кадрові втрати.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Скала 1911» застосувала традиційну для себе тактику 4-1-4-1, прекрасно розуміючи, що на озброєнні суперника є різні формації (в підсумку ФК «Кудрівка» обрала не 5-4-1, а 4-2-3-1). Незважаючи на домінуючу перевагу господарів у володінні м’ячем (70-30%), гості значно ефективніше пробивали по воротах ‒ 71% точності влучення в співвдношенні ударів загалом до ударів у площину воріт проти 50% у суперника.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це друга поспіль перемога «Скали 1911» з мінімальною різницею в рахунку, причому ці шість очок здобуті в матчах на виїзді в конкурентів у боротьбі за вищі місця. Поки що про тривалі серії стабільності не говоримо, проте відзначаємо, що стрияни закріпилися в п’ятірці найкращих – у них тепер п’ять очок переваги над найближчими переслідувачами (крім «Кудрівки», це ще й «Рух-2»).
Лауреат 16-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Михайло Басараб («Скала 1911» Стрий)
Середній бал – 4,6

 

Пресслужба ПФЛ

Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Мизюк: рівень Першої ліги минулого сезону був високим

Футболіст захисту львівських Карпат Олександр Мизюк поділився враженнями від минулого сезону

Новини Першої Ліги

Перша ліга. Сезон 2023/24. Успіхи бомбардирів

Батальський та Палагнюк змінили рейтинг найкращих бомбардирів в історії Першої ліги

Новини Першої Ліги

Найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24 (відео)

До вашої уваги найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24

Новини Першої Ліги

179 дебютантів: підсумки сезону 2023/24 у Першій лізі

У всіх матчах Першої ліги 2023/2024 зіграло 553 гравці