Тренерський ракурс. Первак і Чирикал – найкращі тренер цього вікенду змагань ПФЛ
25.03.2024

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів стартового весняного туру змагань ПФЛ

Фото: ФК Лівий Берег

Весна в ПФЛ почалася із яскравого стартового туру другого етапу – група «Чемпіонська» визначає претендентів на підвищення в класі, група «Вибування» – тих, хто ризикує опинитися в Другій лізі. Найбільшу перемогу в першому турі здобув клуб, який відновив виступи в Першій лізі після 1,5-річної перерви.
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер київського «Лівого берега» Віталій Первак. Його підопічні обіграли кудрівко-бузівську «Кудрівку-Ниву» (5:1 у виїзному матчі), закріпляючись на другому місці десятки сильніших.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
«Кудрівка-Нива» під час зимового антракту змінила тренерський штаб і 80% складу, тож у матчі в місті-герої Буча сподівалася на гарну прем’єру. Суперник небезпечний, до того ж, таїв сюрпризи – з бузівчанами «Лівий берег» грав раніше лише контрольні матчі чи на виставкових турнірах, а з оновленим складом знайомився.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У «Лівого берега» були втрати – захисник Андрієшин не міг зіграти через травму, півзахисник М.Когут – через перебір карток. Але в господарів теж не всі підійшли до матчу – зокрема, захисники Мігунов і Західний. І, найголовніше, гості мали величезну перевагу в зіграності. Окремо згадаємо, що ранньої весни гостро стоїть проблема полів. Навіть добротні газони, як на стадіоні «Ювілейний», вимагають від футболістів додаткових витрат сил і витривалості.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Факт, який свідчить про виняткову зіграність і впевненість у своїх силах. На відміну від усіх інших учасників Першої ліги, в стартовому складі «Лівого берега» не знайшлося жодного (!) новачка. Троє з зимових придбань дебютували в самій кінцівці – забігаючи наперед, досить успішно. Сіднней відкрив лік голам, Мисик записав на свій рахунок перед-асист.
4. Тренерська майстерність – 4
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Лівий берег» використовував тактичну схему 4-2-3-1, проте висока середня позиція вінгерів і атакувального півзахисника постійно давала йому перевагу в швидких атаках. Пристосовуючись у першому таймі до поля та суперників, гості повели перед відпочинком після стандарту. В другому таймі не втратили керунок гри навіть після прицільного удару Місюри, в більшості повернули собі перевагу й довершили справу розгромом.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Вісім турів безпрограшної серії, п’ять перемог підряд, восьма (!) в чемпіонаті розгромна перемога. «Лівий берег» сповна скористався осічками переслідувачів і довів свій відрив на третьому місці з п’яти до семи очок.
Лауреат 1-го туру 2-го етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Віталій Первак («Лівий берег» Київ)
Середній бал – 4,6

Весна в Другій лізі розпочалася із заочної боротьби за першу трійку. ПФК «Звягель» взяв прогнозовані три очки в матчі з аутсайдером – «Кременем-2», ЮКСА оступилася в Одесі (1:1 з «Реал Фармою»), а от «Дружба» сповна скористалася осічкою безпосереднього конкурента.
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер мирівської «Дружби» Дмитро Чирикал. Його підопічні обіграли київський «Локомотив» (3:1 в умовно домашньому матчі), зберігаючи третє місце та навіть скорочуючи відставання від ЮКСА.
1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Вважається, що коли суперник – дебютант дивізіону, який розташувався в нижній половині таблиці, то це легкий матч. У «Дружби» ж досвід матчів із «залізничниками» непростий – в першому колі в Щасливому тільки на вольових зусиллях вдалося вирвати перемогу 3:2. Отже, права на осічку не було й до посиленого суперника варто було ставитися з повагою.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У «Дружби» з різних причин матч пропустили воротар Бабійчук, півзахисник Доронін і вінгер Мачуленко. Всі свого часу грали в основі, дехто міг називатися лідером команди. Проте відзначимо, що в «Локомотива» теж були гравці, які не могли взяти участь у матчі, а по-друге – команда гостей значно більше оновилася, тож могла відчувати труднощі з зіграністю та налагодженістю дій оновленого складу.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Три нюанси особливо цікаві в розрізі кадрової роботи «Дружби». По-перше, тренерський штаб не побоявся з перших хвилин поставити півзахисника Недолю, який через травму пропустив все перше півріччя. По-друге, в центрі захисту виставили новачка Палюха – це довіра власній роботі на зборах. По-третє, прогресує молодий вінгер Янюк, і цього разу він отримав шанс зіграти з перших хвилин.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Дружба» віддає перевагу тактичній схемі 4-5-1 у її практичній реалізації 4-1-4-1. Так само було й цього разу, проте хороший рівень опору «Локомотива» змусив мирівчан до певних перебудов. Вони ефективно збільшували кількісну насиченість центрального плацдарму, коли спершу Недоля опускався до Казакова, а потім – Сторчоус до Недолі. Серія замін допомогла господарям підтримувати темп. До слова, другий гол відбувся саме за участі «джокерів»: асист Колесника й влучний удар Бандуріна.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Перемога в першому весняному матчі – це підтвердження правильності змін у складі та тактиці. «Дружба» виграла другий матч поспіль у трьохматчевій безпрограшній серії. Приймаючи суперників не вдома, в Кагарлику, а в Гнідині – на арені «Лівий берег», «Дружба» добре адаптувалася до штучного газону, хоча це якраз суперник частіше грав у першому колі на синтетиці. Грамотно була спланована робота під час зимового антракту, де мирівчани працювали на цьому ж стадіоні.
Лауреат 20-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Дмитро Чирикал («Дружба» Мирівка)
Середній бал – 4,6
 
 
Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua
Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Мизюк: рівень Першої ліги минулого сезону був високим

Футболіст захисту львівських Карпат Олександр Мизюк поділився враженнями від минулого сезону

Новини Першої Ліги

Перша ліга. Сезон 2023/24. Успіхи бомбардирів

Батальський та Палагнюк змінили рейтинг найкращих бомбардирів в історії Першої ліги

Новини Першої Ліги

Найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24 (відео)

До вашої уваги найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24

Новини Першої Ліги

179 дебютантів: підсумки сезону 2023/24 у Першій лізі

У всіх матчах Першої ліги 2023/2024 зіграло 553 гравці