Анонс матчів плей-оф за право грати у Першій лізі: увага Хусту і Києву
31.05.2024

У суботу пройдуть перші перехідні матчі за право грати у Першій лізі сезону 2024/25

Фото: ПФК Звягель


Анонс перших матчів плей-оф за право грати в Першій лізі

Перше червня 2024 рік

ФК Хуст (Закарпатська область) - ПФК Звягель (Житомирська область)
12:00. Місто  Хуст. Стадіон  "Карпати"
Господарі посіли шосте місце в групі "Вибування" Першої ліги, гості - третє в Другій лізі. При цьому суперники знайомі ще з Другої ліги, де до заключного туру в минулому сезоні боролися за медалі (і ФК Хуст їх здобув, срібні, вийшовши в плей-оф за місце в Першій лізі та посівши його завдяки перемозі над ФСК Маріуполь. Наведемо результати очних матчів минулого сезону:
ПФК Звягель - ФК Хуст - 1:1 (1:0)
21.10.2022. 8 тур. Звягель. Стадіон "Авангард".
Голи:
1:0 - Червінський, 42; 1:1 - П.Луців, 90

ФК Хуст - ПФК Звягель - 2:2 (2:2)
21.05.2023. 17 тур. Хуст. Стадіон "Карпати".
Голи: 0:1 - Авер'янов, 4 (пен.); 1:1 - Борисенко, 10; 1:2 - Авер'янов, 18; 2:2 - Борисенко, 25

Як бачимо, в сезоні 2022/23 переможця суперники визначити не змогли. Це належить їм зробити в стикових матчах поточного сезону.
Регулярний чемпіонат хустяни завершили поразкою 1:7 вдома від Діназу, проте загалом навесні виступали сильно й ледве не зберегли місце в Першій лізі без стикових матчів. Після перемоги 2:0 на початку травня в Горішніх Плавнях ФК Хуст не знає перемог упродовж уже трьох турів (три поразки із загальним рахунком 3:12). Причому, два поспіль матчі закарпатці програли вдома.
Проте варто відзначити, що на другому етапі підопічні Циткіна суттєво поліпшили свої результати. Якщо восени в групі "А" вони набрали 11 очок, то навесні в групі "Вибування" - на чотири більше. За кількістю забитих м'ячів (16 у 10 матчах) ФК Хуст входить у п'ятірку найкращих у всій Першій лізі та на 3-4 місці в своїй нижній десятці. На відміну від звягелян, ФК Хуст уже має досвід плей-оф. У матчах із ФСК Маріуполь (1:1, 1:0) команда під орудою Циткіна завоювала підвищення в класі за спортивним принципом.
Що стосується ПФК Звягель, то команда зимувала на першому місці, проте конкуренти навесні відіграли стабільніше. Після домашньої поразки 0:2 від ЮКСА звягеляни майже два місяці йдуть без поразок - 6 матчів, чотири перемоги та дві нічиї. П'ять із цих шести матчів ПФК Звягель зіграв під керівництвом Вірта, причому в чотирьох останніх забивав буквально на останніх хвилинах - у компенсований час другого тайму. Неверлузен із Житомирщини!
* * *
Історія протистоянь:
2: +0=2-0; 3:3
Вдома в ФК Хуст
1: +0=1-0; 2:2
Всі матчі - в Другій лізі.


ЮКСА (Тарасівка) - Металург (Запоріжжя)
13:30. Місто  Київ. Стадіон НТК "ім. В. Баннікова"


Друге місце Другої ліги 2023/24 проти сьомого місця групи "Вибування" Першої ліги. Суперники незнайомі один одному, тому що ніколи раніше не зустрічалися. Додамо, що ЮКСА проводить дебютний сезон у змаганнях під егідою ПФЛ. Під керівництвом Цимбала команда завершила ігрову програму регулярного чемпіонату достроково (останній тур пропускала через зняття з турніру Васту). В випадку, якби Дружба не виграла на Львівщині, ЮКСА стала б чемпіоном Другої ліги та підвищилася в класі напряму. Проте натомість гол Сторчоуса ближче до ендшпілю принесла золоті медалі мирівчанам. Отже, "хрестоносці" змушені були продовжити робочий сезон і зіграти матчі плей-оф ПФЛ.
Після мінімальної поразки 12 квітня від Дружби (0:1) ЮКСА не знає поразок уже п'ять матчів поспіль - вигравши всі п'ять наступних матчів із загальним рахунком 19:2. За останній місяць тарасівчани не лише не втрачали вдома очок, а й не пропускали (дві перемоги по 4:0).
Стосовно запоріжців, то вони були фаворитами групи "Вибування", але під час зимової перерви вимушено омолодили склад і, як наслідок, із дев'яти реально зіграних матчів програли вісім. Єдина перемога Металурга - 1:0 вдома над Поділлям. Матч у Запоріжжі, до речі, мав безпосередній вплив на визначення переможця в утішному турнірі. Буковина в підсумку виграла нижню десятку турніру.
На виїзді запоріжці не можуть виграти з жовтня минулого року (перемога 3:1 у Чернігові). Шість поразок поспіль вони отримали в гостях (2:15). Але варто мати на увазі, що Металург минулого сезону грав стикові матчі за вихід в УПЛ (1:0, 1:6 із Вересом). А найголовніше, молода команда вже в ході другого етапу, після початку весняної частини сезону, поповнилася кількома більш досвідченими новачками - а головне, повернула лідера півзахисту Крапивного.
* * *
Історія протистоянь:
команди між собою не зустрічалися

Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Мизюк: рівень Першої ліги минулого сезону був високим

Футболіст захисту львівських Карпат Олександр Мизюк поділився враженнями від минулого сезону

Новини Першої Ліги

Перша ліга. Сезон 2023/24. Успіхи бомбардирів

Батальський та Палагнюк змінили рейтинг найкращих бомбардирів в історії Першої ліги

Новини Першої Ліги

Найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24 (відео)

До вашої уваги найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24

Новини Першої Ліги

179 дебютантів: підсумки сезону 2023/24 у Першій лізі

У всіх матчах Першої ліги 2023/2024 зіграло 553 гравці