Каденко: вітчизняний футбол має здорову спадкоємність
13.06.2024

Президент ПФЛ Олександр Каденко підбив підсумки своєї діяльності за чотири роки

Саме зараз у столичному Будинку футболу триває VI Звітно-виборна Конференція ПФЛ. У своєму звіті за чотирирічний період президент ПФЛ Олександр Каденко зупинився на виконанні власної передвиборної програми.

ПФЛ розширяється

- Які ж тяжкі випробування випали на долю нашого покоління, нашого народу та держави. У 2014 році у ПФЛ було 26 учасників, - сказав Каденко. - У 2022 році, в першому чемпіонаті під час повномасштабної великої війни, – 26 команд. Зараз, коли йде третій рік героїчної оборони батьківщини, у чемпіонаті України з футболу 36 учасників.

Виконання обіцянок

- Улітку 2020 року ми з вами прийняли програму дій, яка була одночасно амбітною та зумовленою вимогами часу. Станом на сьогодні, звітуючи перед вами, я відзначаю, що вона реалізована на 85% - а те, що не здійснено, обов’язково буде втілено в життя після нашої Перемоги, в мирному житті та за всіх можливостей, які відкривають для спорту відкриті для глядачів трибуни, працююча оновлена економіка та наявність спонсорів і рекламодавців.

Впровадження реформ

- Одним із завдань було реформувати Адміністрацію ПФЛ з метою налагодження більш ефективної роботи та спрощення для клубів вирішення поточних питань – воно виконано. Проведено скорочення апарату ПФЛ без втрати якості роботи. Налагоджено прямий і двосторонній зв’язок із клубами. Досягнуто взаєморозуміння між усіма гілками футбольної піраміди. Було обіцяно реформувати Раду ліг ПФЛ, розробити і затвердити Положення про Раду ліг – виконано. Рада ліг працює, вона гнучка та ефективна в прийнятті рішень, застосовано сегментованість у тих випадках, де приймаються окремі рішення для Першої чи Другої ліги.

Співпраця з УАФ

- Була пропозиція забезпечити представництво професіональних футбольних клубів у комітетах Української асоціації футболу – це виконано. Загалом проведено стільки-то ЦР і скільки-то нарад. Нас чують і до нас прислухаються в УАФ, перед представниками клубів виступав особисто Андрій Миколайович Шевченко, відбулися зустрічі з представниками Комітетів арбітражу, атестації, інфраструктури та багатьох інших. Є зворотній зв’язок і стійкий інтерес до наших проблем і потреб.

Діджиталізація футболу

- Пропонувалося створити спільно з УПЛ та УАФ єдину інформаційну базу для футболістів-професіоналів. Автоматизувати процедуру дистанційної заявки на участь у змаганнях з допомогою сучасних засобів зв’язку – виконано. Створили таку спільну систему, працюємо спільно з УАФ над діджиталізацією вітчизняного футболу, йдемо в ногу з часом. Адаптуємо з УАФ цю систему й ПФЛ у майбутньому, коли буде створено інноваційну базу даних, обов’язково стане її частиною.

YouTube-канал ПФЛ

- Пропонувалося сформувати централізовану маркетингову платформу, яка відповідатиме сучасним потребам та запитам як уболівальників, так і футбольного бізнес-середовища. Залучати та консолідувати аудиторію на всіх медіа-каналах ПФЛ для максимального охоплення – виконано. Намагаємося чути один одного. Багато роботи попереду, проте зроблено немало. Працює YouTube-канал ПФЛ, який підняв стандарти в плані оперативності та глибини роботи, ввів низку нових рубрик, оглядає не лише матчі й голи, а й сейви, коментарі, інтерв’ю.

Сподіваємося, що вийдемо на єдиний пул. Трансляції матчів кожного туру Першої ліги розбиваємо на 3 ігрові дні, а в майбутньому хочемо досягнути цього і в Другій лізі на постійній основі. Розглядаємо варіант із проведенням певної кількості матчів у середу-п’ятницю, щоб не перетиналися з УПЛ.

Платежі солідарності УЄФА

- Завдяки плідній співпраці УПЛ і ПФЛ, проведенню безлічі нарад вдалося залучити Платежі солідарності УЄФА. І вже на другий змагальний сезон сума для клубів стала більш значущою. За підтримки Виконкому УАФ клуби отримали від УЄФА значні кошти на розвиток дитячо-юнацького футболу.

Завдяки тісній співпраці з УАФ вдавалося в деякі сезоні отримувати 100-відсоткову компенсацію за арбітраж, інколи вдавалося домовлятися на компенсацію половини витрат на арбітраж у боку УАФ. За цей час клубам зекономлено більше 5 млн. грн.

Історична подія

- Вперше в історії ПФЛ використано VAR – це небувало для нижчих ліг більшості країн Європи, а ми опинилися тут у групі великих футбольних держав, які першими впровадили відео-асистент рефері.

Розвиток інфраструктури

- Відкриті нові стадіони та реконструйовані давно відомі арени: «Авангард» у Рівному, «Центральний» і «Спартак-Арена» в Житомирі, стадіон імені Куца в Тростянці, Епіцентр у Кам’янці-Подільському, дві арени ФК «Лівий берег», критий манеж і власна академія, нова база ФК Карпати (Львів), ФК ЮКСА і ФК Нива (Вінниця). На побажання клубів ми рухаємося до того, щоб Першу лігу грати тільки на натуральних газонах.

Співпраця із спонсорами

- У цей важкий час ТОВ Ліга-Футбол під керівництвом Олексія Десятника зуміла залучити партнерів і отримати більше 10 мільйонів гривень коштів для клубів ПФЛ. На жаль, деякі клуби затримувалися з - виконанням своїх зобов’язань, але при цьому ми досягнули повного їх виконання, пішли назустріч партнерам на взаємовигідних умовах.

Співпраця на міжнародному рівні з УАФ і партнерами й донорами допомогла чотирьом клубам від Фонду допомоги Україні ECA – ФСК Маріуполь, Васт, Металург (Запоріжжя) і Скорук отримали по 15000 євро. Цю допомогу, окрім чотирьох клубів ПФЛ, отримали лише Верес і Шахтар.

Видатні лауреати ПФЛ

- Не забуваймо – президент УАФ Андрій Шевченко та головний тренер національної збірної України Сергій Ребров також грали в змаганнях Професіональної футбольної ліги та ставали нашими лауреатами!

Це свідчить про те, що велике коріння та здорову спадкоємність має вітчизняний футбол, а, отже, в нього велике майбутнє та розквіт попереду. Бажаю всім вам, друзі, мирного неба та Перемоги!

Дякую за мужність бути українцями та робити нашу спільну справу – футбол. Уклін кожному Захиснику та Захисниці України, Слава ЗСУ! Слава Україні!

 

Пресслужба ПФЛ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Мизюк: рівень Першої ліги минулого сезону був високим

Футболіст захисту львівських Карпат Олександр Мизюк поділився враженнями від минулого сезону

Новини Першої Ліги

Перша ліга. Сезон 2023/24. Успіхи бомбардирів

Батальський та Палагнюк змінили рейтинг найкращих бомбардирів в історії Першої ліги

Новини Першої Ліги

Найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24 (відео)

До вашої уваги найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24

Новини Першої Ліги

179 дебютантів: підсумки сезону 2023/24 у Першій лізі

У всіх матчах Першої ліги 2023/2024 зіграло 553 гравці