VI Звітно-виборна Конференція ПФЛ. Визначилися найкращі медіа
13.06.2024

ПФЛ називає найкращі клубні прес-служби сезону 2023/24

За підсумками змагань ПФЛ сезону 2023/24 компетентне журі на чолі з президентом ПФЛ Олександром Каденком визначило найкращі пресслужби клубів та медіапроєкти, а також переможців у номінаціях "Премія Сергія Панасюка" і "Вірність футболу". Представники клубів отримали відзнаки під час VI Звітно-виборної Конференції ПФЛ 13 червня 2024 року.

Найкращі пресслужби сезону 2023/24

 

ПЕРША ЛІГА

НАЙКРАЩА ПРЕССЛУЖБА

Карпати (Львів)

Цей клуб має чим гордитися в плані інформаційного висвітлення своїх виступів і діяльності. Найкращий сайт із окремими розділами для кожної клубної команди, гарним представленням гравців (включаючи наголос) і багатим ілюструванням. Потужна робота в дні матчів: текстовий онлайн, швидка підготовка інтерв’ю та коментарів, регулярні цікаві рубрики. Спецпроекти прес-служби та потужні експертизи в текстовому та відео-форматах. Максимальна присутність на всіх можливих платформах і соцмережах. Наразі Карпати задають високий приклад у своїй інформаційній роботі на всіх напрямках.


ДРУГА ЛІГА

НАЙКРАЩА ПРЕССЛУЖБА

ПФК Звягель (Звягель)

Друга ліга – найнижчий рівень професіонального футболу України, а проте є тут зразки потужної роботи з інформування вболівальників. ПФК Звягель задає високий стандарт роботи клубу в соцмережах, сповна використовуючи всі можливості, які надає сучасний інтернет. Це і залучення фанів через голосування за найкращих гравців і голи. Це регулярна пряма мова від гравців, тренерів і керівництва. Використання засобів текстового та мультимедійного інформування. Акуратна робота з ведення статистики та огляду матчів (включаючи текстовий онлайн як важливий жанр висвітлення ігор). Гарне ілюстрування фоторепортажами. Добросовісне та своєчасне фотографування всіх новачків. Спецпроекти – серед яких навіть клубний серіал.


ПЕРША ЛІГА

НАЙКРАЩИЙ САЙТ

Карпати (Львів)

Карпати створили сайт, який є однаково функціональним і естетично довершеним. Фотосесія в командному стилі, представлення кожного гравця та тренера (відзначимо, щоправда, певне недопрацювання щодо весняних новачків резервної команди). Потужне використання можливостей прес-служби – мультимедіа, статистика, історія, пряма мова, думки експертів. На сьогодні офіційний сайт всестороннє висвітлює все життя футбольного клубу Карпати, включаючи резервний склад і академію, а також спеціальні репортажі з виїздом під час міжсезоння.


ДРУГА ЛІГА

НАЙКРАЩИЙ САЙТ

ПФК Дружба (Мирівка)

Виступаючи на аматорському рівні, Дружба не мала таких сильних клубних ресурсів. Але з підвищенням у класі всестороннє опрацювала клубні напрями діяльності, в тому числі присвятивши увагу своєму представленню в інтернеті. Створений клубний сайт відповідає вимогам до сучасного офіційного інтернет-ресурсу. Він представляє історію та сьогодення клубу, своєчасно інформує про події, подає з несподіваного ракурсу статистичні цікавинки та вдало інтегрує цифрову базу в тло сайту. Сайт оформлений у єдиному фірмовому стилі графіки, фотосесії та клубної форми. Окремо варто відзначити ноу-хау Дружби: звіт про матч з’являється тут оперативно відразу після завершення кожного з таймів.


ПЕРША ЛІГА

НАЙКРАЩА РОБОТА В МАТЧДЕЙ

Карпати (Львів)

Карпати присвячують велику увагу інформаційному супроводу матчів. Тут і прев’ю, передматчеве обговорення гри, текстовий онлайн під час гри, після матчу – розгорнутий звіт і (це робить наразі тільки цей клуб) тактичний аналіз проведених турів. Живо реагують на події й клубні інтернет-ресурси в соцмережах, активно співпрацюючи з аудиторією, готуючи оригінальні спеціальні ілюстрації та цікаві знахідки в фактажі.


ДРУГА ЛІГА

НАЙКРАЩА РОБОТА В МАТЧДЕЙ

ПФК Звягель (Звягель)

Багатьом клубам не вистачає оперативності чи глибини висвітлення матчу, проте це не про ПФК Звягель. Анонс, згадка попередніх зустрічей і кадрових перетинів, текстовий онлайн, звіт про гру, статистичний підсумок, прес-конференція, інтерв’ю по грі, навіть спеціально підготоване «бекстейдж-відео» із залаштунками туру! Вражаюча робота проводиться клубом на всіх напрямках. Можна констатувати, що кожен матч ПФК Звягель висвітлює всестороннє.


ПЕРША ЛІГА

НАЙКРАЩИЙ ФОТОГРАФ

Олена Лукічова (Київ)

В роботі футбольного клубу Лівий берег вражає оперативність: уже під час ігор на соцмережах і новому офіційному сайті з’являються перші світлини, причому, вони не є просто даниною обов’язковості, а реагують на найголовніші події, відзначають найважливіше, що сталося в матчі на цей момент. Широкі, багаті та доброзичливі фоторепортажі клуб не виділяють лише свою команду, а звертають увагу й на суперника, вболівальників. Часто пильний об’єктив Лівого Берега підмічає суттєві, несподівані ракурси, виграючи номінації «Фото туру».


ДРУГА ЛІГА

НАЙКРАЩИЙ ФОТОГРАФ

Філ Хоуден (Англія)

Часто відвідує матчі всіх ліг чемпіонату України англієць Хоуден. Його фотозвіти з ігор Дружби – до речі, не тільки офіційних, а й товариських, контрольних, із зимових турнірів, дають повне розуміння того, що відбувається, а також показують те, що приховано від глядача під час трансляцій. Знімки Філа не лише ілюструють українські футбольні змагання, а й популяризують їх за кордоном, адже інтернет і соцмережі не мають меж.


ПЕРША ЛІГА

НАЙКРАЩІ МУЛЬТИМЕДІА ТА СОЦМЕРЕЖІ

Буковина (Чернівці)

Буковина – один із найбільш прогресуючих клубів 2024 року в ПФЛ, а її соцмережі значно ожили та активізувалися в весняній частині сезону. Тут і регулярна робота (фоторепортажі, опитування, інформування до, під час і після матчів), і обов’язкові атрибути комунікації та залучення аудиторії. А також представлення гравців з оригінального ракурсу – нові рубрики, які краще представляють вболівальникам футболістів і змушують симпатизувати цим особистостям, більше знати про них, запам’ятовувати. Окремо відзначимо повернення реаліті-серіалу БукоInside, адже він дозволяє створити ефект присутності, що особливо важливо для виїзних матчів і поєдинків з обмеженою присутністю глядачів.


ДРУГА ЛІГА

НАЙКРАЩІ МУЛЬТИМЕДІА ТА СОЦМЕРЕЖІ

Скала 1911 (Стрий)

Стрияни ще в минулому сезоні, в часи виступів в аматорському футболі, намітили плідну роботу в соцмережах, а вже в Другій лізі продовжили завойовувати інтерес і увагу аудиторії. Для читачів пропонується постійний набір рубрик і функцій, якого достатньо для гарного висвітлення матчів. Доповнюють картину регулярні інтерв’ю та коментарі, впізнаваний графічний стиль оформлення та системність у роботі.


ПЕРША ЛІГА

НАЙКРАЩИЙ СПЕЦПРОЄКТ

Друкований журнал «Футбол Чернігів»

У наші часи футбольна поліграфія відходить на маргінес, але не в випадку з ФК Чернігів. Тут видають журнал «Футбол Чернігів», який висвітлює всю глибину та розмаїття місцевого футболу та роботи клубу. Адже ФК Чернігів – більше, ніж доросла клубна команда. Робота академії, розвиток інфраструктури, клубні легенди, гучні імена в полі зору багато ілюстрованого видання.


ДРУГА ЛІГА

НАЙКРАЩИЙ СПЕЦПРОЄКТ

Спеціальні рубрики соцмереж ЮКСА (Тарасівка)

ЮКСА в дебютному сезоні задіяла стільки цікавих футболістів – і ветеранів, і дебютантів, і легіонерів, що абсолютно справедливо клубна прес-служба шукає нестандартних шляхів їх представлення. Численні рубрики – «На досвіді», «Хто б міг бути», «Вгадай футболіста», «Я або він», «Від 5 до 1», «Візитівка хрестоносців», «Картка хрестоносця», «Бліц». Окремий вид мистецтва – представлення новачків. Росіан у вигляді «Аквамена», здається, прогримів не тільки в Україні, а й за кордоном.


ПЕРША ЛІГА

ПРОГРЕС РОКУ

ФСК Маріуполь (Маріуполь)

Ще відносно недавно важко було знайти інформацію стосовно цього клубу, а зараз він представлений, щонайменше, на шести соцмережах і відеоплатформах. Створено стильний веб-сайт із професійною фотосесією гравців і співробітників клубу. Оживилася робота з аудиторією в соцмережах – щедрі конкурси, участь публіки в виборі гербу та ескізів форми, все це додало уваги ФСК Маріуполь. Перші наслідки роботи – дуже похвальні. Створено найоригінальнішу форму в сезоні ПФЛ (із картою міста-героя Маріуполя), а ребрендинг емблеми та й загалом винайдення фірмового стилю знайшли схвальні відгуки в уболівальників і фахівців.

Лівий Берег (Київ)

Столичний клуб у поточному сезоні розробив свій офіційний сайт, а також розширив представництво в усіх основних соцмережах. Характерна ознака роботи Лівого Берега - особлива увага матчу в усіх його вимірах. Прямо під час гри відправляються в соцмережі фото. Після матчу надається вся статистично-новинарна інформація. Також розміщуються багаті фоторепортажі з трибун, що важливо для створення сімейної атмосфери та напрацювання лояльної, зацікавленої в команді публіки.

Буковина (Чернівці)

Клуб отримав великий імпульс у своєму розвитку на всіх рівнях. Це стосується не лише ігрової складової, яка, звісно, веде за собою підвищення глядацького інтересу, але й покращення роботи клубу зі вболівальниками та пресою. Нові рубрики в соцмережах, яскрава мультимедіа-складова, спеціальні влоги та дотепні фоторепортажі - це все дозволяє краще зануритися в життя команди, в залаштунки футболу. До того ж, завдяки великій роботі спільно УАФ, місцевої влади та клубу, на стадіон повернулися вболівальники - і для них організовується чудова розважальна програма, яка перетворює футбольний матч у віддушину в наші складні часи.


ДРУГА ЛІГА

ПРОГРЕС РОКУ

ФК Тростянець (Тростянець)

ФК Тростянець відновив виступи в ПФЛ після 1,5-річної вимушеної перерви – й відразу ж активно запрацював над представленням свого клубу та міста на всіх можливих ресурсах. На сьогодні клуб представлений у всіх п’яти основних соцмережах і відеоплатформах. Працює клубний сайт. Налагоджено співпрацю зі ЗМІ. Приємно відзначити, що повернення ФК Тростянець стало подією для Другої ліги.


ПЕРЕМОЖЕЦЬ

«Премії імені Сергія Панасюка»

за багаторічне служіння футболу серед журналістів, які висвітлюють турнір та діяльність ПФЛ України

Леонід Загоруйко (Вінниця) та Леон Абрамович (Беер-Шева, Ізраїль)

Нива (Вінниця)

Цьогоріч виходить четвертий том фундаментальної роботи «Епоха вінницького футболу». Це детальна та послідовна розповідь про весь обшир футболу в області, включаючи, звичайно, команду майстрів – футбольний клуб. Автори – Леонід Загоруйко (Вінниця) та Леон Абрамович – вдало продовжили серію потужних історичних книг, які побачили світ у новітній час у Хмельницькому, Тернополі, Рівному та багатьох інших містах і містечках України.

Здавалося б, Ниві пощастило – їй уже присвячувалися досить різні за стилем, жанром і наповненістю видання. Проте, здається, після появи та продовження випуску багатотомника дослідження футболу Вінниччини можна буде вважати довершеним.

Нагадаємо, премію загиблого спортивного коментатора Сергія Панасюка засновано ПФЛ у 2016 році. Її лауреатами ставали:

2016 рік – Олександр Крупіца (Херсон)

2017 рік – Юрій Ландер (Харків)

2018 рік – Артур Валерко (Київська обл.)

2019 рік – Василь Гнатюк (Кривий Ріг)

2020 рік – Юрій Назаркевич (Львів)

2021 рік – Сергій Мартинов (Одеса)

2022 рік – не визначалася

2023 рік – Анатолій Янголь (Київ)


ПЕРЕМОЖЕЦЬ

«Премії за вірність футболу»

за багаторічне служіння футболу серед журналістів, які висвітлюють турнір та діяльність ПФЛ України

Олег Ланяк

Прикарпаття (Івано-Франківськ)

Ланяк багато років віддав спорту рідного краю – в тому числі, й іншим видам, досяг значних успіхів у класифікації та встановленні історичної хронології футзалу. Очоливши прес-службу Прикарпаття, Олег створив гарний простір для висвітлення матчів і життя клубу, інформування про головні події та підтримки вайбу єдності та позитивної атмосфери. Поза увагою прес-служби не залишаються ні ювілеї гравців і клубу, ні пам’ятні матчі та рекорди.

 

Преслужба ПФЛ

Актуальні новини

Новини Першої Ліги

Мизюк: рівень Першої ліги минулого сезону був високим

Футболіст захисту львівських Карпат Олександр Мизюк поділився враженнями від минулого сезону

Новини Першої Ліги

Перша ліга. Сезон 2023/24. Успіхи бомбардирів

Батальський та Палагнюк змінили рейтинг найкращих бомбардирів в історії Першої ліги

Новини Першої Ліги

Найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24 (відео)

До вашої уваги найкращі сейви груп «Чемпіонська» та «Вибування» Першої ліги ПФЛ сезону 2023/24

Новини Першої Ліги

179 дебютантів: підсумки сезону 2023/24 у Першій лізі

У всіх матчах Першої ліги 2023/2024 зіграло 553 гравці